BİZDEN HABERLER

Şanlıurfa Rent A Car

Şanlıurfa Rent A Car

Şanlıurfa Rent A Car hizmetleriyle EuroCars Rental ile yola çıkın!


Şanlıurfa, Doğu’nun gizemli kentlerinden biri. Geziniz sırasında Şanlıurfa’nın tüm gizlerini çözeceğinizi söylemek iddialı olabilir ancak yine de şehri keşfetmek için bir araç kiralamak atılacak en doğru adım olacaktır. Şanlıurfa’da araç kiralama işleminin ardından Urfalıların önerileriyle gezinizi planlayabilirsiniz. Şanlıurfa’da ne yenir ya da Şanlıurfa’nın tarihi yerleri nerelerdir gibi sorularımıza aldığımız yanıtlarla şehirdeki gezinizin daha keyifli hale geleceğine eminiz. 

Şanlıurfa’da neler yenir?


Bu sorunun yanıtı elbette Urfa kebabı. Et, Şanlıurfa yemeklerinin birçoğunda başrolde. Ciğer, çiğ köfte, lahmacun, kuzu pirzola, içli köfte ve haşhaş kebabı gibi saymakla bitiremeyeceğimiz çok sayıda lezzet sofraları süslüyor. 

Şanlıurfalılar şehirden ayrılmadan billuriye tatlısını ve mırra isimli kahveyi de mutlaka tatmanızı öneriyor. 

Şanlıurfa’da kahvaltı yapılacak mekânlar


Kahvaltıda ciğer yenilen bir şehirde günün ilk önerisi doğal olarak bir et lokantası oldu. Güne Şanlıurfalılar gibi başlamanın yolu Sembol Ocakbaşı’ndan geçiyor. Şehirde ciğer yapan yerlerden en iyisi olan Sembol’de siparişinize soğuk bir bardak ayran eklemeyi de unutmayın. 
Yöresel köy kahvaltısı isteyenler Köprübaşı Kahvaltı Salonu’nu tercih edebilirler. Sıcak bir atmosfere sahip mekânda şehre özgü lezzetlerle güne merhaba demek keyifli olabilir. 

Şanlıurfa’da yemek nerede yenir?

Şanlıurfa, kebap restoranlarının sayısı konusunda Adana ile yarışacak seviyede. Şehrin her köşesinde karşınıza bir kebapçı çıkıyor. Bu kadar çok seçeneğin arasında en iyilerini bulmak zor. Şanlıurfalılar sizin için şehrin en iyi kebapçılarından bazılarını seçti. Gülhan Restoran bu mekânların ilki. Gülhan’ın kuşbaşı kebabı, Urfa kebabı ve domatesli kebabı çok seviliyor.
Çağdaş Ocakbaşı bir diğer lezzet durağı. Terbiyesiz tavuğu şiddetle öneren Şanlıurfalılar, mekânın şıllık tatlısından da övgüyle bahsediyor.
Dedecan Ocakbaşı, akşam yemeği için en uygun adreslerden biri. Bostan ve patlıcan kebapları oldukça iddialı olan Dedecan, Şanlıurfalılara göre en iyi billuriye tatlısı yiyebileceğiniz yerler arasında. 
Kuzu pirzolası meşhur Davet Pirzola’nın kaşarlı kuzu sarması da akşam yemeği için nefis bir alternatif. 

Şanlıurfa’nın gezilecek yerleri


Efsaneye göre hükümdar Nemrut, Hz. İbrahim’i Urfa Kalesi’nin bulunduğu tepeden ateşe atar. Allah, “Ey ateş, İbrahim’e karşı selametli ve serin ol” der ve ateş suya, odunlar da balığa dönüşür. Hz. İbrahim’in düştüğü yere Halil-Ür Rahman Gölü adı verilir. Balıklıgöl’de Aynzeliha adı verilen ikinci bir göl daha bulunuyor. Bu gölle ilgili efsaneler de muhtelif. Bunların ilki, gölün Hz. İbrahim’e inanan Nemrut’un kızı Zeliha’nın da ateşe atladığı ve ateşin suya dönüştüğü yönünde. Diğeriyse gölün Zeliha’nın gözyaşlarıyla oluştuğunu söylüyor.
Kutsal kabul edilen Halil-ür Rahman Gölü’nün iki yanında iki cami bulunuyor. Camilerin biri Bizans dönemine ait Meryem Ana Kilisesi’nin yerine inşa edilmiş ve gölle aynı adı taşıyor. Gölün diğer yanındaki Rızvaniye Camisi ise 18. yüzyıla ait bir Osmanlı yapısı. 
Merkezde yer alan ve Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen noktası olan Balıklıgöl’ün hiçbir yere benzemediğini hemen fark edeceksiniz. Balıklıgöl efsanesini öğrenmeli ve mistik atmosferini mutlaka solumalısınız. Özetle, Balıklıgöl’ü görmeden şehirden ayrılmamalısınız. 

Şehir merkezine yaklaşık 121 km uzaklıktaki Halfeti, Şanlıurfa’nın etkileyici bir başka köşesi. M.Ö. 855 yılından bu yana varlığını sürdüren bölge, Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri. Siyah gülün Türkiye’de yetiştiği tek yer olan Halfeti, zamanın durduğunu hissedeceğiniz eşsiz bir durak. Halfeti’yi gördükten sonra tekneyle Savaşan Köyü’ne geçebileceğinizi de hatırlatalım. 

Şanlıurfa’nın tarihi olan yerleri


Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olduğuna inanılan tepede bulunan Urfa Kalesi, Şanlıurfa için önemli bir nokta. 9. yüzyılda, Selçuklulara ait kalıntıların üzerine inşa edildiği düşünülen yapı, geçmişte çok sayıda imparatorluğun eline geçmiş. İç kale Romalılar tarafından yapılırken, Bizanslılar ve Osmanlılar kaleye birçok bölüm eklemiş. Etkileyici mimarisi kadar şehre hâkim konumu nedeniyle de görülmesi gereken kale, Şanlıurfa’da günbatımı izlemek için en uygun yer. 

1995 yılında Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de başlayan kazı çalışmaları büyük yankı uyandırdı. Bölge, dünyanın bugüne kadar bildiği birçok şey üzerine yeniden düşünmesine sebep oldu. Mısır piramitlerinden yaklaşık 7500, İngiltere’deki Stonehenge’den 7000 yıl daha eski olan Göbeklitepe, birçok arkeoloğa göre yerleşik hayatın başladığı ilk yer. Yapılan araştırmalarda Göbeklitepe’de 20 kadar tapınak bulundu. Ancak bunların sadece altısına ulaşılabildi. Bilinen ilk tapınaklar olarak kabul edilen yapılar nedeniyle Göbeklitepe dünyadaki ilk inanç merkezi olarak tanımlanıyor. Kazı çalışmaları, insanların ilk kez kalabalık gruplar halinde yaşadığı yerin Göbeklitepe olduğunu gösteriyor. Özetle, Göbeklitepe’yi görmeden Şanlıurfa’dan ayrılmanın iyi bir fikir olmadığını bilmelisiniz. 

Şanlıurfa’da gece hayatı mekânları

Cafe Nobel ve Big Nobel, Jimmy Jokey, Mado,  Drums Cafe, Şanlıurfalıların gözde mekânları arasında. Barolar lokali, Ziraat lokali, Manici otel olan yerler alkol satışı yapan nadir mekânlardan biri.


Haber Tarihi: 01-2017